Jumaat, Januari 15, 2010

Siswa UKM ulangi zaman gemilang Sudut Pidato

Oleh Hussain Said dan Norliza Abdullah
bhnews@bharian.com.my

BANGI: Izzat Fathi Hisham menyifatkan dirinya bertuah kerana menjadi pemidato pertama Sudut Pidato Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang diaktifkan semula selepas diharamkan melalui Akta Universiti Kolej Universiti (Auku) pada 1971. Pelajar tahun pertama Ijazah Sarjana Muda Antropologi dan Sosiologi Fakulti Sains Sosial itu berkata, peluang berucap buat kali pertama di depan khalayak adalah penghargaan paling besar dalam hidupnya. Beliau yang berucap mengenai topik keusahawanan di kalangan pelajar, teruja kerana dapat meluahkan pandangan dan idea pada majlis paling bermakna dalam sejarah institusi pengajian tinggi negara.
Izzat Fathi yang pernah mewakili Kedah pada Pertandingan Debat Peringkat Kebangsaan pada 2006, berkata persekitaran debat untuk sudut pidato berbeza dengan perdebatan umum biasa. “Persekitaran di kampus menyuntik semangat berani, yakin dan bertanggungjawab untuk menyuarakan pandangan pelbagai isu semasa di dalam dan luar negara. “Saya berharap dengan sudut ini, lebih ramai pelajar tampil berkongsi pandangan dan melontar idea bernas untuk kebaikan bersama selain kritikal membina dalam memperkemaskan struktur pengurusan universiti,” katanya.
Izzat Fathi berkata demikian selepas perasmian Sudut Pidato, Teres Eko Niaga dan Pelancaran Sistem Penilaian Kompetensi Generik (SPKG) UKM oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin di kampus UKM, semalam. Hadir sama Naib Canselor UKM, Prof Tan Sri Dr Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin. Sudut pidato popular di kalangan mahasiswa pada era 1960-an hingga 1970-an sebelum ditarik balik selepas pelaksanaan Auku 1971. Februari tahun lalu, Kementerian Pengajian Tinggi menarik balik larangan itu menerusi pindaan Auku, tetapi sejak itu belum ada universiti melaksanakannya. Dilema sudut pidato turut menjadi fokus dalam Varsiti - sisipan terbaru Berita Harian pada edisi sulungnya, semalam. Difahamkan, Sudut Pidato terakhir adalah di Universiti Malaya.
Pelajar Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan, Adlin Noramirah Mohamed yang turut diberi penghormatan berucap di pentas itu yakin sudut berkenaan menyuntik semangat di kalangan mahasiswa. “Selain menjadi pentas untuk pelajar menyampaikan pendapat mereka, sudut ini juga membolehkan pelajar menyuarakan perasaan mereka mengenai sesuatu isu, termasuk politik, ekonomi dan sosial,” katanya. Pemidato ketiga, Syamimi Ab Rahman, pelajar Ijazah Sarjana Muda Syariah Perundangan Islam yakin pelajar tidak menyalahgunakan pentas sehingga menyentuh isu sensitif atau memburuk-burukkan orang lain. Sementara itu, Tokoh Akademik Tan Sri Khoo Kay Kim, berkata kerajaan kini semakin liberal dan banyak memberi peluang kepada pelajar bersuara. “Kebebasan ini perlu dioptimumkan dengan kupasan isu bernas dan forum perbincangan sesama pelajar supaya mendapat gambaran jelas mengenai objektifnya,” katanya.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails